Kindbergrättegången

Förhör med åtalade i Kindbergrättegången

2:26 min

Direktrapportering från rättegången där Östersundsprofilen Daniel Kindberg, en företagare från Sollefteå och ytterligare en man står åtalade misstänkta för ekonomisk brottslighet.

  • Idag, tisdag, fortsätter rättegången om härvan kring Östersunds Fotbollsklubb, där Daniel Kindberg, en Sollefteåföretagare och en anställd på Peab, är misstänkt för ekonomisk brottslighet.
  • Åklagaren menar att det har upprättats fuskfakturor för arbete som inte har utförts. Pengarna har sedan, via de olika bolagen, slussats till fotbollsklubben.
  • Under tisdagen ska Sollefteåföretagaren höras om bland annat de fakturor som har skickats. Handlar det om luftfakturor eller var det fakturor för utfört arbete?
  • P4 Jämtland och P4 Västernorrland samarbetar i bevakningen av rättegången.

Här finns vår samlade rapportering kring utredningen och rättegången.

Åtalet mot Daniel Kindberg

Åtalet gäller misstänkt påhittade affärer som ska ha skadat företagen Östersundshem och Peab och samtidigt gynnat Östersunds Fotbollsklubb, ÖFK. Sammanlagt handlar det om omkring 15 miljoner kronor, varav miljontals kronor enligt åtalet har gått vidare till fotbollsklubben.

Vid tiden var Daniel Kindberg vd för kommunala bostadsbolaget Östersundshem och ordförande i fotbollsklubben.

Daniel Kindberg är åtalad för flera brott, bland annat för grovt bokföringsbrott och grov trolöshet mot huvudman i två fall. Han nekar till brott liksom de två medåtalade.

Medåtalade är en företagare i Ångermanland och en anställd vid byggföretaget Peab som misstänks ha varit med i hanteringen av de fakturor och betalningar som, enligt åklagaren, inte grundar sig på byggarbeten som verkligen genomförts.

Rättegången är planerad att pågå i tolv dagar under en månads tid.

Källa: P4 Jämtland, Sveriges Radio

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista