Region Västernorrland

Krismöte om sjukvården: Vi måste vara beredda att vända på alla stenar

2:40 min

Alla partier i regionfullmäktige är överens att försöka vända på regionens stora underskottet till en budget i balans. Ett steg i riktningen är att minska kostnaderna på inhyrd personal.

Under tisdagskvällen samlades alla partier i regionfullmäktige i Region Västernorrland för att diskutera ekonomin för sjukvården i länet. Specialistsjukvården ser ut att göra av med 350 miljoner kronor mer än vad som är budgeterar i år och regionen i sin helhet har ett underskott på 160 miljoner kronor.

– Vi har kunnat enats om att vi ser en gemensam bild av hur allvarligt ekonomin ser ut framåt och att det kommer att krävas en hel del åtgärder för att komma rätta med den,  framförallt när det gäller hälso-sjukvården, deras stora underskott och region Västernorrlands extremt höga beroende av inhyrd personal, säger Jonny Lundin (C) oppositionsråd.

Hur ska ni kunna vända på ekonomin?

- Vi måste vara beredda på att vända på alla stenar, och analysera och diskutera alla förslag som kan komma från alla politiska läger. En viktig del tror jag är att vi stärker upp det lokala ledarskapet så att vi får en närhet till den verksamhet som bedrivs på golvet. Så att man känner en delaktighet i sin arbetssituation, säger Jonny Lundin.

 Under mötet togs ett gemensamt beslut om att starta en ny form av budgetberedning där alla partier ingår.

– Det innebär att vi kommer bjuda in samtliga partier till ett arbete som går ut på att vi ska lägga en budget i november. Där vi kommer gå igenom läget noggrannare och där vi stämmer av vad det är för åtgärder och insatser som kommer att läggas i den kommande budgeten, säger Glenn Nordlund.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista