MIGRATIONSVERKET

Sollefteå kommun tar strid mot myndighet

2:15 min

Sollefteå kommun har surnat till på Migrationsverket och menar att myndighetens dåliga planering kostar kommunen mellan tre och fyra extra miljoner - pengar som inte finns.

Kommunen tycker inte att myndigheten sköter sina betalningar och inte planerar var och hur asylsökande ska bo.

Birgitta Häggkvist, Västra initiativet, är kommunstyrelsens vice ordförande och har nyss skickat ett argt brev till Migrationsverket.

– Sollefteå kommun vill att Migrationsverket sköter sitt uppdrag. Deras utbetalningar är jättesena, man förhalar och det man givit bifall till tidigare ger man nu avslag till, säger hon.

Det här innebär kostnader för Sollefteå kommun på tre - fyra miljoner kronor på ett år. Pengar som inte finns. Tvärtom ligger det generella sparkrav på kommunen de kommande åren på 30 miljoner kronor – per år. Sammanlagt kan det handla om 100 miljoner kronor.

– I vårat ekonomiska läge är detta jätteilla. Och vi tycker inte heller at Migrationsverket bryr sig om människorna man placerar. Till exempel placerar man jättemånga i Junsele utan att ta hänsyn till sysselsättning, man kontrollerar inte med kommunen om det finns barnomsorg eller om det finns plats i skolan.

Dessutom irriterar sig kommunen på att Migrationsverkets kontor finns i Kramfors.

– De asylsökande som placerats i Junsele har inte bil och då går det inte att ta sig till Kramfors på ett enkelt sätt med buss.

Har Migrationsverket gjort det enkelt för sig och lagt många problem i Sollefteå kommuns knä?

– Ja, precis så är det, säger Birgitta Häggkvist.

Efter kl 9.30 i P4 Västernorrland intervjuar vi Migrationsverket så de får ge sin syn på saken.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista