Fördel med avstånden

Kvarken kan bli pilotregion för elflyg

1:36 min

Elflyg i Kvarken kan låta som ren science-fiction, men det kan bli en realitet inom en snar framtid. I varje fall om Kvarkenrådet får som det vill.

Vad sägs om att resa med ett litet elflyg mellan Skellefteå och Vasa, eller mellan Örnsköldsvik och Lycksele – till samma kostnad som ett vanligt reguljärflyg?

Det kanske låter utopiskt, men är en realitet inom en snar framtid. I varje fall om Kvarkenrådet får som det vill.

– Vi har nu samlat ihop regionens aktörer för att gå in i en förstudieansökan gällande elflygsetablering i Kvarkenregionen, säger Mathias Lindström, direktör för Kvarkenrådet.

Elflyg i Kvarken kan låta som ren science-fiktion med tanke på regionens karaktär av glesbygd, stora avstånd och på hur flera infrastrukturgrenar snarare avvecklas än utvecklas.

Men Mathias Lindström menar att elflygets billiga drift helt förändrar spelplanen för flygtrafiken och gör att mindre orters flygfält, snart kan drivas med vinst. Vilket bäddar för att de borde rustas upp snarare än att stängas ned.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista