Vanvårdade djur

Krissamtal efter djurskyddsärende

1:23 min

Det stora djurskyddsärendet i början på september i främst Ånge kommun, men även Gävleborgs län, då hundar, höns och katter omhändertogs och i många fall avlivades har fått konsekvenser även för de människor som jobbat med ärendet.

Det var den fjärde september som länsstyrelsen Västernorrland påbörjade det enorma djurskyddsärendet. Då hade paret som ägde djuren dagen innan på något sätt fått en varning och dragit iväg med en del av djuren men hanns upp av polis.

Den syn som mötte länsstyrelsens personal var fruktansvärd – döda och skadade djur i avföring i trånga utrymmen. Det blev dessutom hotfullt. Helen Löfblad är länsveterinär.

– Djurskyddshandläggarna och veterinären fick skyndsamt avsluta och avlägsna sig, säger hon.

Det var erfaren personal som fick avliva ett hundratal höns och förstå hur samtliga djur lidit under en längre tid och som fick ta emot hot. Det har påverkat de tre djurskyddshandläggarna och veterinären.

– De har varit tagna av situationen med hot trots att polis var på plats. Så de har fått samtalsstöd. Det är ovanligt.

Eftersom hundarna blev omhändertagna i Ljusdals kommun blev dessa ett ärende för länsstyrelsen Gävleborg. Veterinärbesiktningen av de nu 80-talet hundarna håller på att avslutas. Cirka 200 personer har hört av sig och vill ta hand om dem så nya hem för hundarna tycks det bli. Det cirka hundra hönsen har alla avlivats.

Länsstyrelsen Västernorrland har fått kritik för sen handläggning då en anonym anmälan om de vanvårdade djuren i Ånge kom in redan i juni. Just nu finns inga planer på ändrade rutiner på djurskyddsenheten vid länsstyrelsen Västernorrland säger länsveterinären till P4 Västernorrland.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista