TURISM

Skuleberget utvecklas för 40 miljoner

2:23 min

Skuleberget ska få ytterligare satsningar för friluftsliv och turism på sammanlagt 40 miljoner kronor. En ny cykelbana, ställplatser för husbilar och en helt ny lift ingår i satsningen.

– Meningen är att vi ska bygga en helt ny. Vi river den gamla och bygger en ny. Liften är den största delen i det här projektet, säger Patrik Asplund, chef för kultur och fritidsenheten på Kramfors kommun.

Kramfors kommun presenterar upplägget och skriver själva på sin hemsida att planerna på att utveckla Skuleberget går vidare.

Den 10 september beslutade Region Västernorrland att bevilja Kramfors ansökan om finansiellt stöd till det kommande projektet. Regionen bidrar med 6,6 miljoner kronor.
 
Liften vid Skuleberget är inte längre är i drift och på grund av ålder och slitage behöver den bytas ut. Tillsammans med Docksta bordtennisklubb (DBTK), Höga kusten destinationsutveckling och näringsdrivna Höga kusten turism arbetar Kramfors kommun nu så det blir mer än att bara ersätta liften. Tanken är, menar Kramfors kommun, att utveckla området kring Skuleberget till en av Sveriges mest attraktiva friluftsdestinationer.

– Jag tror att på sikt kommer det här bli en jättelyckad satsning. Där vi kommer att se ett jättelyft för hela destinationen, säger Patrik Asplund.

Det tänkta projektet, som totalt omfattar cirka 40 miljoner kronor, ska förutom en ny liftanläggning fokusera på downhill-bana, ställplatser och annan infrastruktur. Kommunen går själva in med tio miljoner kronor. DBTK bidrar också ekonomiskt.

De 6,6 miljoner kronorna är statliga medel som Region Västernorrland har ansvar att fördela för att främja regional tillväxt. Pengarna är därmed villkorade så kommunen får dem om Tillväxtverket godkänner den större ansökan. Svar ska komma i december.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista