Budget 2020

Ny avfallsskatt ger högre soptaxa

1:36 min

Den nya skatten på avfallsförbränning kommer innebära högre sopavgifter. Det spår Sundsvall Energi som är kritisk till den nya skatten som införs nästa år.

Trots kritik införs en skatt på avfallsförbränning nästa år. Förslaget bygger på en överenskommelse mellan regeringen, Centerpartiet och Liberalerna och ingår i budgeten för 2020.

Skatten kommer att göra det mindre lönsamt att bränna avfall för att producera el och värme. Men Anders Jonsson, vd på Sundsvall Energi är inte övertygad.

– Jag tror inte att den här skatten är rätt incitament för att stimulera till ökad materialåtervinning. Det här är inte rätt väg att gå.

En skatt som för Sundsvall Energis sopförbränningsanläggning Korstaverket skulle uppgå till 20 miljoner kronor.

– Skattekostnaden kommer rullas ut på de kunder som lämnar sitt avfall, inte fjärrvärmekunderna, säger Anders Jonsson, vd på Sundsvall Energi.

Så det betyder högre soptaxa?

– Det kommer det nog att bli på flera ställen.

Om inte en skatt på avfallsförbränning är rätt väg för att öka materialåtervinning – vad är det?

 – Det ska inte produceras produkter med taskig kemi. Och det ska produceras produkter som är lätta att plocka isär och återvinna. Det vore att börja i rätt ände, säger Anders Jonsson.

Korstaverket bränner 175 000 ton sopor per år. Det mesta kommer från Västernorrland och grannlänen, en mindre mängd från Norge och England.

Fakta: Skatt på avfallsförbränning

  • Skatten föreslås träda i kraft den 1 april 2020.
  • Skatten blir 75 kronor per ton avfall 2020. Därefter höjs skatten till 100 kronor per ton 2021 och 125 kronor per ton 2022.
  • 2020 bedöms skatten öka skatteintäkterna med 240 miljoner kronor (delårseffekt). 2021 ökas intäkterna till 420 miljoner och 2022 till 530 miljoner kronor.
  • Undantag kommer att göras för farligt avfall, animaliska biprodukter, biobränsle och viss produktion av material.
  • Regeringen, C och L räknar med att avfallsförbränningskapaciteten i Sverige minskar efter 2030, eftersom nya investeringar blir mindre lönsamma. Det väntas i sin tur bryta trenden med ökade utsläpp till följd av allt högre kapacitet för avfallsförbränning.

Källa: Finansdepartementet

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.