Kindbergrättegången

Peabmannen pekas ut som svag länk

2:01 min

Under torsdagen förhörs en före detta anställd vid byggföretaget Peab som står medåtalad i rättegången om luftfakturor kopplade till fotbollsklubben ÖFK.

Enligt åklagaren har mannen i tre års tid lurat sin arbetsgivare genom att låta Peab betala ett 30-tal falska fakturor från ett företag i Sollefteå, pengar som ska ha gått till ÖFK. Klubbens tidigare ordförande Daniel Kindberg beskriver i ett avlyssnat telefonsamtal den så kallade Peabmannen som en svag länk.

– Ja och så är han, vad heter det, detaljinborrad. Han ser inte de stora linjerna. Han ser inte huvud- och bisats. Han är som en en vägläggare, säger Daniel Kindberg i samtalet.

Den här beskrivningen tror Peabmannens advokat, Jan-Åke Nyström, kan tala till fördel för hans klient. Eftersom mannen anser att han inte haft någon huvudroll, utan bara varit den som varit med och godkänt fakturor från under- eller sidoentreprenörer.

I det här fallet de fakturor som en företagare i Sollefteå skickat till Peab och som åklagaren anser är luftfakturor vars syfte varit att slussa in pengar i den allsvenska fotbollsklubben.

– Min klients roll har varit lite annorlunda genom att det här varit en sidoentreprenad. Och vid en sidoentreprenad springer man inte runt och kontrollerar exakt vad en sidoentreprenör gör, säger Jan-Åke Nyström, som är offentlig försvarare till Peabmannen.

I sin sakframställan i förra veckan sa Jan-Åke Nyström att hans klient haft stort förtroende för Daniel Kindberg och att han litat på de uppgifter som han fått från honom.

Även Peabmannen, i likhet med Sollefteåföretagaren och Daniel Kindberg, har erkänt vissa saker i tidigare förhör, som han sedan tagit tillbaka. Hans inställning nu är att han är oskyldigt anklagad.

– Han har ju under alla förhållanden inte haft något brottsligt uppsåt överhuvudtaget, säger Jan-Åke Nyström.