timrå

Vindkraftsentreprenör kritisk mot myndigheter

5:03 min

Nu är det bara månader innan tyska vindkraftsbolaget Enercon sätter spaden i jorden för 62 vindkraftverk i Stor-Skälsjön i norra Medelpad. Timråbon Robert Kalcik ligger bakom anläggningen vars tillstånd tagit nio år att ta fram.

Stor-Skälsjön ligger på gränsen mellan kommunerna Sundsvall och Timrå. En del boende gillar inte att det blir 62 vindsnurror inom två år. Men det finns andra boende som accepterar och gillar.

Anläggningen kommer att betyda en hel del för bygden.

– Under byggtiden blir det 250 jobb, en del lokala. Och när allt är i drift får cirka 15 personer jobb, säger nya ägaren Enercons Sverigechef Pamela Lundin.

Det har varit en lång väg för Robert Kalcik, inflyttad österrikare och nu boende i Ljustorp – han ser själv vindkraftverk från hemmet, han har under nio år energiskt kämpat för vindkraftsanläggningen i Stor-Skälsjön.

Hans bolag, Timra Wind, har han precis sålt för en hemlig summa pengar till Enercon.

– Det får Enercon berätta vad de betalat om de vill, men jag är nöjd, säger Robert Kalcik.

Under de nio åren har han fått känna på svensk lagstiftning.

– Lagarnas tolkning är ovanligt komplicerat. Det är kompletteringar, domstol – ja, det tar mycket lång tid. Det är inga bra förutsättningar för att projektera och ta risker.

Har du känt dig motarbetad?

– Ja, absolut. Inte av personer, men av systemet och arbetssättet – myndigheters underbemanning och brist på kompetens.

I vår sätts spaden i jorden för de 62 vindkraftsverken – alla tillstånd är klara. Men alla är inte nöjda. Det gäller till exempel de som kommer att bli granne med snurrorna som Peter Hallberg i Skälgården.

– Det här har inte gått rätt till, sa han nyligen i P4 Västernorrland.

Men Robert Kalcik anser att allt har gått rätt till.

– Jag är övertygad om att vi har gjort mer än vad man brukar göra. Vi har varit på plats, haft informationsmöten, flera samrådsmöten och jag har alltid varit tillgänglig, säger han.

Kan finns planer på fler snurror i Timrå

Jakten på andra energikällor än kärnkraft, kol och fossilt bränsle lär fortsätta – inte minst från tyskt håll. Sol, vatten och vind är hett.

En spekulation är att ha span på var de stora elledningarna går, det vill säga själva stamnätet som myndigheten Svenska kraftnät ansvarar för – elöverföringssystemet. Det går flera stora ledningar genom Västernorrlands län där det både blåser och där det alltså är lätt att ansluta vindkrafts-elen. Har kanske Robert Kalcik nya planer?

– Det vet man aldrig, säger han.

Myndigheten Svenska kraftnät är aktiva i Västernorrland och bygger  nu om världens äldsta 400-kilovoltsledning mellan Storfinnforsen (i Sollefteå kommun) och Midskog (i Ragunda kommun). Ledningen togs i drift redan 1952. Svenska kraftnät bygger om eftersom det blir fler vindkraftverk runt Sollefteå. Ledningen, som är 62 kilometer lång, ska vara klar nästa år, 2021, det skriver man på sin hemsida.

Svenska kraftnät bygger också en ny helt ny växelströmsledning i skogen mellan Långbjörn och Storfinnforsen, då är vi norr om Ramsele, som ska vara i drift nästa år (2020) – och det är av samma anledning: Vindkraftens energi behöver bättre ledningar på sin väg söderut.