sollefteå sjukhus

Avdelningar öppnar men kan slås ihop igen

1:40 min

Idag öppnar avdelningarna 16 och 17 vid Sollefteå sjukhus igen efter en lång sommar av att ha varit ihopslagna. Men redan nu vill Region Västernorrland förbereda personal och patienter på en ny period av smalare verksamhet.

De två medicinavdelningarna, avdelning 16 med kardiologi och 17 med geriatrik, neurologi och rehabilitering vid Sollefteå sjukhus har i sommar fram till idag suttit ihop med gemensam personal.

Regionledningen gjorde så eftersom personalläget var akut – 70 procent på avdelning 17 fanns helt enkelt inte och vakanserna fick ersättas med stafetter.

Nu ser det lite bättre ut, men fortfarande är ungefär varannan sjuksköterska inhyrd, alltså mycket dyra stafetter.

Men att redan flagga för att avdelningarna på nytt ska slås ihop över jul och nyår förvånar Vårdförbundets Kenneth Byström:

– Det är ytterst sällan vi får veta såhär tidigt på året att man planerar en stängning, säger han.

Innebär det att de som är rädda att det i en framtid blir en enda avdelning – att de får vatten på sin kvarn?

– Så kan det vara. Det är ju den oro som finns hela tiden i Sollefteå och den oron minskar inte, säger Kenneth Byström, Vårdförbundet.

Karin Dunberg Smeds, tillförordnad länsverksamhetschef geriatrik, neurologi och rehabilitering bekräftar att det på sikt kan bli en enda avdelning av dagens två. Lokallösning utreds, en arkitekt är inkopplad och beslut ska komma, men oklart när.

Det handlar om just nu 40 vårdplatser på de två avdelningarna.