Bilist inför rätta efter dödolycka

Kammaråklagare Bengt Wikblom yrkade vid tingsrättsförhandlingarna i Örnsköldsvik i dag att den bilförare som körde på en 14-årig skolpojke i Nätra i november förra åtet ska dömas för vårdslöshet i trafik och vållande till annans död. Åklagaren menade i sin slutplädering för en stund sedan att föraren haft för hög hastighet på sitt fordon. 14- åringen omkom vid kollisionen och en jämnårig kamrat fick svåra skador.

Efter olyckan i Nätra – och två liknande dödsolyckor förra vintern – vill Vägverket införa en maxhastighet på 30 kilometer i timmen runt skolbussar som stannar för på- och avstigning. Nästa höst inleds ett försök med hastighetsbegränsning i fem kommuner, en av dom är Örnsköldsvik.

I samband med rättegången kom ett krav från dödsboet om ett skadestånd på drygt 300000 kronor eftersom pojkens pappa varit sjukskriven sen olyckan och nu också tvingats lägga ned sitt företag.

Fyra skolungdomar klev av bussen i Nätra novembereftermiddagen förra hösten, precis som de gjort vid otaliga tillfällen tidigare. Tre av de tvingades korsa vägen för att komma hem och det var då olyckan var framme. Två pojkar blev påkörda, den ene dog, den andre fick omfattande skador.

Föraren beskrev i rätten hur han väldigt sent upptäckte skolungdomarna mitt i vägen, hur han försökte styra ut mot den vänstra sidan men där han då upptäckte en person som stod kvar. Han försökte då styra tillbaka och köra mellan personerna men där två av ungdomarna träffades av bilen.

Polisutredningen las ned efter att man inte hittat några bromsspår. Nu görs det gällande att en privatperson mätt upp bromsspår på drygt 60 meter och den uppgiftslämnaren ska höras senare under rättegången.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".