Statsanställda får deltidspension med behållen lön

Vid årsskiftet kommer anställda i statliga myndigheter som är mellan 61 och 64 att få möjlighet att ta ut delpension, och få gå ner till halvtid fast med 80 procent av lönen kvar.
Gunnel Andersson Vass, personalchef på länsstyrelsen är inte orolig. Bara tio av dom drygt 200 anställda är över 60 år. - Personalpolitiskt så är det bra, vi kommer inte påverkas så mycket nu i början. Men hur det ser ut längre fram kan jag inte säga än, säger hon till Radio Västernorrland. Det är arbetsgivarna, alltså varje myndighet för sig, som beslutar om den anställde ska få ta ut delpensionen. Men också kostnaden kommer att ligga på själva myndigheten. Däremot innehåller avtalet inga klara kriterier för vem som kan få eller inte få delpensionen, utom att man måste vara mellan 61 och 64. Gunnel Andersson Vass efterlyser gemensamma riktlinjer. - Ja, det vore olyckligt om några myndigheter säger ja och andra nej, om förutsättningarna är lika. Det borde vara samma regler för alla, säger hon.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".