Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Övergångsställena på väg bort

Övergångsställen snart ett minne blott?

Det sker för många olyckor på övergångsställen och därför vill Vägverket nu att de byts ut till gångpassager på vägar med lugnare trafik.

Det har Sollefteå kommun tagit fasta på. Nu bygger de gångpassager och tar bort cirka 120 av de 130 övergångsställena i staden.

Orsaken är lagändringen i maj 2000, när bilisterna fick väjningsplikt mot gående. Redan på ett tidigt stadium visade det sig att olyckorna ökade.

Då skickades ett direktiv ut till landets kommuner om att övergångsställena skulle bytas ut mot gångpassager.

En gångpassage fungerar ungefär som övergångsstället gjorde innan den nya lagen, bilisterna har företräde och de gående har väjningsplikt.

De nya gångpassagerna är hittills ganska få, men i Sollefteå har man som mål att byta ut nästan alla övergångsställen till gångpassager.

- Övergångsställen ger en falsk säkerhet, man tror att bilen ska stanna och går ut i vägen också stannar den inte och då händer olyckan, säger Matti Heino på Samhällsbyggnadskontoret i Sollefteå.

Matti Heino tror att Sollefteåborna börjar förstå hur gångpassagerna fungerar nu. Men efter en förfrågan bland Sollefteåborna visade det sig att nästan ingen visste vad det var, en skeptisk Sollefteå bo är Lars Öhrling.

- Det känns som om det bara underlättar för bilisterna det här. De som är gamla eller barn har kanske inte så lätt att hålla koll på bilarna.

Trots att så få vet om vilka regler som gäller så planeras ingen informationskampanj från kommunens sida, enligt Matti Heino finns inga pengar till det i nuläget.

-Det är polisen som brukar informera om sådant, vi ville att skolorna skulle arbeta med det som ett projekt, men de hade inte tid sa dem.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".