Kvinnor under 40 år stressar mest

Det är de unga kvinnorna som har störst behov av samtalsbehandling med kurator - det visar Radio Västernorrlands kartläggning av stressen i länet. Enligt kuratorsenheterna i landstinget är kvinnor under 40 de som stressar mest. Jessica Uhlin är student på Mittuniversitetet i Sundsvall och hon känner väl igen sig i statistiken.

- Man ska göra karriär, man ska vara snygg man ska vara populär och social och som tjej ska man vara väldigt kärleksfull och du ta väl hand om din pojkvän och det är så väldigt många olika krav som ställs, säger hon.

I hela länet sticker kvinnorna ut i statistiken genom att vara i kraftig majoritet bland de som får samtalsbehandling. Sundsvalls kuratorsenhet är den där det finns bäst statistik över åldersspridningen och den visar att den största gruppen patienter som söker hjälp för stress är födda på 1960 och -70-talet. Näst störst är gruppen med patienter födda på 1950- och 60-talet. Sedan kommer årskullen med åttitalister och minst är gruppen av patienter födda på 1930- och -40-talet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista