Synskadad mamma får inte färdtjänst till dagis

Synskadade Annika Thelin i Sundsvall får inte lämna sin lilla dotter på dagis på väg till jobbet med färdtjänsten. Istället tvingas hon leta sig fram i djupsnö, med ett och etthalvtåriga Tanja i famnen och flera gånger har hon gått vilse på oskottade trottoarer och översnöade gräsmattekanter.

Annika har flera gånger bett Sundsvalls kommun om att färdtjänsten hon varje dag tar till jobbet också ska kunna stanna vid dagis. Dagispersonalen har till och med lovat att hämta Tanja vid taxin - men det går inte för även om uppehållet bara blir en halvminut räknas det som två resor. Därmed har Annika inget annat val än att på egen hand försöka ta sig till dagiset i djupsnö med Tanja i famnen och utan att kunna se.

Annika berättar själv om hur kämpigt det är att varje dag försöka hitta vägen till dagis, genom is och snö:

- Nu när det är vinter och snö har jag inte möjlighet att hitta vägen till dagis längre, den väg som jag traskat med flickan på armen varenda dag hela hösten. Alla gräskanter är borta och underlaget känns lika var jag än går. Jag går vilse varje dag på väg dit och därifrån. Får stå och vänta i snön tills det kommer någon som jag kan fråga om vägen, ibland dröjer det länge.

- Jag har arbetsresor, en sorts färdtjänst, till och från jobbet. När jag frågar kommunen om jag under vintermånaderna kan få arbetsresor där jag kan göra uppehåll för att hämta och lämna min dotter så säger de att det går inte för regelverket är sådant att man bara får åka mellan bostaden och arbetsplatsen och inte göra något uppehåll på vägen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".