Trafikanterna kritiserar pendlingsbussarna mellan Härnösand och Sundsvall

Bussarna mellan Sundsvall och Härnösand är ett hett ämne som fått utstå mycket kritik på senare tid. Trafikanterna är oroade och upprörda över att linje 201 som trafikerar sträckan ofta är försenade och fulla. Dessutom trafikeras sträckan ibland av vanliga stadsbussar där säkerheten är undermålig.

- De kommer sent, de sätter in bussar som inte är gjorde för att köra längre sträckor, de har inga fällbara stolar i bussarna, de har ingen toalett, är kalla och ventilationen fungerar inte. Och det har till och med hänt ett antal gånger att de har satt in stadsbussar, säger Christer Carlström, som varje dag pendlar från hemmet i Härnösand till jobbet i Sundsvall.

Han får medhåll från flera andra pendlare utmed linjen. Christine Högberg, vd på Länstrafiken, eller Din Tur som företaget också kallas, säger att hon hört talas om problemet, men att hon inte fått några rapporter från Busslink.

Ett krav dem emellan är att endast långfärdsbussar ska gå på sträckan, alltså inte stadsbussar som bland annat saknar bälten. Om Busslink bryter mot avtalet innebär det att företaget inte får betalt för hela sitt uppdrag. För Busslink blir det dock billigare än att ställa in en tur helt, vilket resulterar i att företaget får böta. Och då är det mer ekonomiskt att sätta in en stadsbuss.

Tore Nordlund, trafikområdeschef vid Busslink i Sundsvall, medger att det förekommit stadsbussar vid flera tillfällen, men nekar till att det är en fråga om att spara pengar.

- Det är kunden i första hand det gäller. Det är i akuta lägen det blir en stadsbuss, säger han och hänvisar till bussbrist.

Nu ska dock problemet rättas till, lovar Tore Nordlund.

- De kommer två bussar vid årskiftet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".