Läkare protesterar mot landstingets personalpolitik

Verksamheten vid Medicinskt centrum i Härnösand hotas av den personalpolitik som bedrivs inom Landstinget, där man tvingar läkare att tjänstgöra i Sundsvall mot deras vilja.

Det skriver sjukvårdspartiets Anders Kempe som själv är läkare i Härnösand i ett kritiskt brev till sjukhusdirektör Rolf Forsström.

Medicinsk centrum skulle skapas för att bedriva internmedicinsk öppenvård när sjukhuset i Härnösand lade ner.

För att ingen av dåvarande 8 läkare skulle behöva friställas så utarbetade chefsläkaren fram ett förslag om att vardera läkaren skulle arbeta 50 % av sin tid i Härnösand, vilket motsvarar dom 4 heltidstjänster som skulle finnas vid medicinskt centrum. Resterande arbetstid skulle man kunna arbeta i Sundsvall eller vid nån annan verksamhet, som flera läkare hellre ville, eftesom dom inte ville jobba vid den stora medicinkliniken i Sundsvall, enligt Anders Kempe.

Detta har hela tiden motarbetats av pesonalavdelningen som krävt att tjänsteutrymmet ska delas lika mellan Härnösand och Sundsvall,

En av läkarna på kliniken sa upp sig redan förra året när detta krav blev bestämt och en annan läkare sa upp sig häromdagen pga att han bara ville arbeta 75 %, men det godkändes inte, utan kravet var att alla måste jobba 100 %, varav hälften i Sundsvall.

-Landstinget är skyldigt att erbjuda heltidstjänster, men om vissa anställda av olika skäl vill förkorta sin arbetstid så är det märkligt att arbetsgivaren hellre låter tjänsten vara obesatt än fylla den med en välkvalificerad deltidsanställd, skriver Anders Kempe i sitt brev.

Nu tappar medicinsk centrum 2 specialister, utan att det finns andra som kan fylla deras platser, skriver han i brevet till sjukhusdirektören.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".