Synskadade Elin från Örnsköldsvik fråga för riksdagen

15 åriga Elin Hörnblads handikapp har blivit en fråga för riksdagen, eftersom familjen vill att Elin ska få tillgång till en ledarhund.

Elin föddes med ett så kallat tunnelseende och har än så länge klarat av sin skolgång i Örnsköldsvik på ett hyggligt sätt. Men nu vill familjen att Elin på sikt ska få tillgång till en ledarhund.

Det finns bara ett sextiotal personer i landet med samma synhandikapp och diagnos som Elin, så kallat tunnelseende. Ingen vet hur synen kommer att förändras, men familjen är övertygad om att Elin kommer att behöva extra hjälp åren framöver. Och istället för en personlig assistent vill man nu pröva om Elin skulle kunna få tillgång till en ledarhund.

Centerns riksdagskvinna Birgitta Sellen har interpellerat i riksdagen, och nu hoppas familjen att omsorgsnämnden i Örnsköldsvik tar sig an frågan.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".