Många barn i Västernorrland drabbas av RS-virus

Just nu kommer det in många barn med RS-virus till sjukhus och vårdcentraler runt om i Västernorrland. Det här viruset orsakar epidemier varje år och i Sverige är det som värst mellan november och mars.

Dom flesta barn har haft viruset innan dom fyllt två år och dom allra flesta klarar det bra. Men viruset kan göra vissa barn allvarligt sjuka. Det gäller främst riktigt små barn, under två månader, och allra mest barn som är för tidigt födda.

Dom sjukaste barnen kan till och med behöva respiratorvård, men det är ovanligt med dödsfall. Dom dödsfall som skett har ofta samband med andra sjukdomar samtidigt.

Man bör söka läkare om barnet har svårt att andas, säger läkaren Rein Florell vid barnmottagningen i Örnsköldsvik. RS diagnosticeras genom att prov på slemmet i barnets näsa.
Man får svar samma dag eller dagen efter, men på helgerna görs inga undersökningar av proven, varken i Umeå eller Sundsvall. För barnen och föräldrarna spelar det ingen större roll, eftersom behandlingen är densamma oavsett om provet är positivt eller negativt, säger Rein Florell. Men för sjukvården vore det bra att få ett provsvar omedelbart. Dom barn som har RS och behöver sjukhusvård kan då placeras på samma sal. RS är mycket smittsamt och har samma smittgrad som vattkoppor.

Rådet till småbarnsföräldrar är att i möjiligaste mån undvika folksamlingar med sitt lilla nyfödda barn. Särskilt just nu när viruset är så spritt.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".