Säkerhetsbälte resenärens ansvar

Efter den stora bussolyckan i Arboga i går där nio personer omkom så diskuteras det om liv hade kunnat räddas om fler haft bälte.

Bara 20 procent av alla busspassagerare använder bälte. Det visar en studie från NTF, och deras mediechef Thomas Carlsson säger till Dagens Nyheter att det finns motstånd från förare att uppmana resenärerna att ha bälte. 

Men det det håller inte Gunnar Sahlén, vd vid KR Trafik i Jämtland, med om.

- Jag tror mer att det beror på ovana och tröghet hos resenärerna, jag tycker också att varje resenär har ansvar för sitt eget liv och bör förstå att de ska spänna fast sig på samma sätt som när man åker bil, säger Gunnar Sahlén

Enligt reglerna ska alla bussar från 2003 ska vara utrustade med bälten och Gunnar Sahlén säger att omkring 70 procent av deras 200 bussar har bälten. Stadsbussarna är undantagna från bältestvånget på grund av att de ska kunna ta emot stående resenärer.

KR Trafik kör omkring 20 000 resenärer per dag i Jämtland och under deras 15 år som företag har hittills ingen olycka med dödlig utgång skett.

- Att åka buss är förhållandevis säkert däremot är vägen till och från bussen mer problematisk, vid sådana tillfällen har det skett flera olyckor genom åren, säger Gunnar Sahlén.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".