Gymnasiesamarbete för att behålla eleverna i Ådalen

I dag bestämde skolpolitikerna i Kramfors respektive Sollefteå att bilda ett gemensamt gymnasieförbund i Ådalen.
De politiker och tjänstemän som Radio Västernorrland talat med är alla positiva till sammanslagningen.

Det handlar om att tillsammans kunna erbjuda så många och så bra utbildningar som möjligt, så att eleverna inte söker sig bort från Ådalen.

I år till exempel är det bara cirka 50 % av niondeklassarna i Kramfors som har sitt förstahandsval till Ådalsskolans gymnasium.

Om några år kommer dessutom elevantalet att minska snabbt i båda kommunerna och då blir det ännu svårare att erbjuda alla program, särskilt dom dyra yrkesutbildningarna som kan kräva stora investeringar.

Rent praktiskt skulle man i ett gymnasieförbund kunna låta Gudlav Bildersskolan i Sollefteå specialisera sig på ett program, och Ådalsskolan i Kramfors på ett annat.

Sedan skulle elverna kunna åka emellan vad gäller de specifika ämnena, medan man läser basämnena på sin hemort. Även distansstudier skulle kunna vara en lösning.

I dag ska skolpolitikerna säga sitt, och i dag träffas även rektorerna på de båda gymnasieskolorna.

Sedan blir det en fråga för kommunstyrelsen och kommunfullmäktige innan frågan kan avgöras. Men redan 1 januari 2007 hoppas man vara i gång med samarbetet.

Härnösands kommun har också visat intresse att vara med i ett gymnasieförbund, men om man går med så kommer man troligen inte att kunna vara med från början.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".