Samtal om jämställdhet ska stopppa HIV

I samtal på gräsrotsnivå mellan lärare och lärare ska man försöka hejda aids och HIV-smittan i Tanzania.

Det är tanken bakom ett, eller egentligen flera projket, som Erik Roos från Hola Folkhögskola är engagerad i.

Själva styrkan i projekten är att de sker på gräsrotsnivå och i en specifik stad, staden Mbeya i södra Tanzania. Där är 20 % av befolkningen HIV-smittad, och än värre är läget troligen bland stadens ca 10 000 lärare.

Genom samtal kring jämställdhet och relationer mellan kvinnor och män, i kombination med information om hur smittan sprids och hur man skyddar sig, hoppas man kunna sprida nya tankar kring ett säkrare sexuellt beteende.

-Om inget händer så är risken, lite tillspetsat, att det snart inte finns några lärare kvar i området, säger Erik Roos från Hola folkhögskola , som är projektledare och som har träffat de fösta lärarna i Tanzania som deltar i samtalet och utbildningen.

Nu är ett 30-tal ”spets-lärare” utbildade och ska i sin tur sprida samtalet till i första hand 1500 lärare i Mbeya och sedan vidare till alla stadens nästan 10 000 lärare.

Det här är i grunden ett lärarfackligt projket, men förhoppningen är förstås att samtalet och kunskapen sedan sprids vidare till eleverna och övrig befolkning i området. Lärarna är en viktig grupp när det gäller att påverka, säger Erik Roos.

På Hola Folkhögskolas vänskola i Tanzania låter man också unga ogifta mammor få sin utbildning, något som är viktigt eftersom flickor vanligen sparkas ut från sin skola när de blir gravida.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".