Statlig handläggare får pris

Frågan om små vattenkraftverk diskuteras mycket i helgen. Svenska Naturkyddsföreningen som har varit kritiska har årsstämma i Sundsvall, samtidigt har Småkraftverkens riksförening lagt sitt årsmöte i Österström i Liden. Idag delade Småkraftverkens riksförening ut sitt årliga pris till Arne Andersson, tjänsteman på Energimyndigheten som handlägger investeringsstöd till småskalig vattenkraft.
- Jag har fått priset för att småkraftverksägarna tycker att jag har höjt debatten om de små vattenkraftverkens miljöpåverkan, säger Arne Andersson till Radio Västernorrland. Svenska Naturskyddsföreningen är en av organisationerna som kritiserat att staten betalar ut investeringsstöd till små vattenkraftverk. De menar att kraftverken har en alltför stor miljöpåverkan i förhållande till den relativt lilla mängd energi som produceras. - Men det är alla de tusentals små vattenkraftverk som hjälper till vid extra stora energibehov, då de stora kraftverken inte orkar med på egen hand, svara Arne Andersson, Energimyndigheten. När du tar emot det här priset, kan din objektivitet ifrågasättas?
- Nej, det tycker jag definitivt inte, säger Arne Andersson.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista