Poliser utsattes för gifter

Svenska poliser som identifierade döda i Thailand efter tsunamin kan ha inandats giftiga kemikalier som kropparna behandlades med.

Klas Knutsson och Björn Jonasson, kriminaltekniker vid polisen i Sundsvall, som arbetade med att ta fingravtryck från döda berättar för SR Västernorrland att de enda andningsskydd som fanns var partikelskydd som inte skyddade mot inandning av giftiga kemikalier.

Nu har Arbetsmiljöverket i Härnösand begärt att Rikspolisstyrelsen ska redogöra för vilka risker som poliserna utsattes för vid sitt arbete i Thailand.

Sverige skickade ett hundratal poliser till Thailand för att hjälpa till med identifieringen av omkomna.

Efva Åström, arbetsmiljöinspektör på Arbetsmiljöverket i Härnösand, tycker att kriminalteknikerna utsattes i onödan för farliga kemikalier som de döda kropparna behandlats med.

Det är alltid arbetsgivaren, som är ansvarig för arbetsmiljön och Efva Åström menar att rikspolisstyrelsen borde ha kunnat räkna ut vad som väntade de svenska poliserna.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".