Ingen tid för ledsna i Kramfors

Äldreomsorgen i Kramfors ska hädanefter själva ta emot alla larmanrop på trygghetslarmen från dom äldre.

Tidigare har anropen tagits emot av den så kallade Trygghetscentralen i Örebro, som anlitas av 95 kommuner i Sverige för att ta emot trygghetslarmen från gamla och handikappade som behöver hjälp.

Från och med den 15:e maj har Kramfors kommun sagt upp sitt avtal med Trygghetscentralen.

Katrin Sjödin som arbetar inom hemtjänsten i Kramfors är orolig för den ökade arbetsbelastningen.

När det handlar om att åka ut på ett larm från någon som har ramlat eller behöver gå på toaletten så är det ingen större skillnad mot tidigare. Men en stor del av larmen är så kallade sociala larm, det vill säga människor som är ledsna eller har ångest och bara vill prata med någon. Dom samtalen har tidigare tagits om hand av Trygghetscentralens personal. Det handlar om 58 % av samtliga samtal.

Nu kommer alltså även dom samtalen att tas emot av hemtjänstpersonalen som redan är hårt ansträngd, säger Katrin Sjödin.

Hon befarar att ingen kommer att ha tid att prata med gamla som inte har ett akut problem utan bara är ledsna och behöver nån att tala med.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".