Lärare på Mittuniversitetet misstänks ha köpt sin titel

En lärare vid Mittuniversitetet misstänks för att fått sin doktorsexamen från ett bluffuniversitet i USA.

Frågan utreds nu av Mittuniversitetets jurist Arne Wahlström.

Universitetet i fråga heter Clayton University och enligt Högskoleverket är det beklämmande att inte Mittuniversitetet kontrollerat mannens examen.

- Det tar bara några få minuter att få veta att det här universitetet inte är godkänt av någon myndighet eller ackrediteringsorganisation, säger Erik Johansson, handläggare vid Högskoleverket.

1988 skrev läraren efter samråd med sin tidigare handledare på Uppsala universitet in sig på Clayton University för att ta en examen. En del av den uppsats som han skrev vid Clayton hade han redan skrivit under sin tid vid Uppsala universitet och det tog honom därför bara ett år att ta examen.

För cirka tio år sedan ansökte han om en tjänst på Mittuniversitetet, man gjorde då en sakkunniggranskning av hans uppsats och fann då att den höll måttet. Men enligt Erik Johansson vid Högskoleverket spelar inte det någon roll.

- Beklämmande att den har kunnat passera. Han kan ha skrivit något som han uppfattat som en avhandling, det kan vi inte ha några synpunkter på. Men problemet är att han har skrivit den vid ett lärosäte som inte är erkänt. Den har alltså egentligen samma akademiska värde som om du skulle sitta vid ditt köksbord i åtta år och skriva om bofinkar. Det kan vara hur bra som helst men det är inte någon akademisk uppsats för det.

Det var först efter sommaren 2005 som det uppmärksammades att mannens examen från Clayton University kanske inte var helt korrekt. En utredning pågår och enligt Arne Wahlström, jurist vid Mittuniversitetet ska den vara klar inom två veckor.

- Vi tittar på vad Clayton University var då och var det är nu och vad mannen har gjort där, säger Arne Wahlström.

Men Enligt Erik Johansson på Högskoleverket är det inte några tvivel om vad som gäller.

- Clayton University är inte godkänt som lärosäte i USA. Och i vissa delstater, till exempel Oregon, är det olagligt att använda betygshandlingar från Clayton University oavsett när man har erhållit dem. Tyvärr är det inte så i Sverige.

Lars Pettersson på Högskoleverket tror inte att historien med bluffdoktorn kan påverka dom betyg som studenter redan fått, men däremot kan kanske utbildningens status skadas.

Håkan Wiklund, prorektor på Mittuniversitetet förstår kritiken, men tror inte att det är någon fara för utbildningen.

-Jag tror inte att det påverkar Mittuniversitetet i någon nämnvärd omfattning. Dessvärre är det något som förekommer. Kommer vi fram till att han har en bluffexamen, vilket mycket tyder på, så får vi se på det från den rättsliga sidan, säger Håkan Wiklund.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".