Silver för Britta Norgren

Sollefteås Britta Norgren tog silver på SM när damernas tio kilometer, klassisk stil, avgjordes i Luleå på torsdagseftermiddagen.

Vann gjorde Elin Ek från Mora.

OS-överraskningen Britta Norgren, Sollefteå SK, vann silvermedaljen, hennes första i SM-sammanhang, samma dag som hon fyllde 23 år.

-Det känns roligt. Jag blev lite stum i benen i mitten av loppet, tekniken stämde inte riktigt, men det räckte ju ändå, säger Britta Norgren som gick i mål 13 sekunder efter segraren.

Den nyblivna 23-åringen från Uppland slog skidvärlden med häpnad i Turin-OS när hon respektlöst utmanade allt i sin väg i damernas millopp, och slutade elva, bäst av svenskorna.

Trea i SM-tävlingen i Luleå blev Anna-Karin Strömstedt, Vansbro AIK.

Satsar på sprinten

Fjolårets SM-vinnare på distansen, favorittippade Anna Dahlberg, Åsarna IK, slutade femma, 38 sekunder efter Elin Ek.

-Jag har varit med bra i den andra SM-loppen, men tydligen har inte kroppen inte återhämtat sig riktigt efter den magsjuka jag fick efter OS, säger OS-guldmedaljören i sprintstafett.

-Jag fick kämpa ordentligt i dag, säger Anna Dahlberg.

Åsarnas skiddrottning avstår eventuellt från SM-veckans avslutande tremilstävling på söndag. Sprinttävlingen i centrala Luleå på lördag kommer hon att satsa för fullt på.

Elin Ek, 33 år, sken i kapp med eftermiddagssolen över Kronans skidstadion efter milloppet.

-De var så länge sedan som jag vann ett guld, i Skellefteå för två år sedan tror jag, säger 33-åringen.

-Jag trodde jag skulle kunna vinna i dag. Jag öppnade hårt, men det gjorde Britta också, men jag litade på att jag skulle klara det på slutet, säger Elin Ek.

Kalla överraskade

Piteå Elits OS-guldmedaljör Lina Andersson och sprintvärldsmästarinnan Emelie Öhrstigs saknades i tävlingen på grund av förkylningar.

En föraning om framtiden fick skidpubliken på Kronan när nyblivne juniorvärldsmästarinnan Charlotte Kalla, IFK Tärendö, gick ut i den utslagsgivande branta terrängen kring skidstadion.

18-åringen satsade friskt från start och slutade på en fin fjärdeplats, en sekund snabbare än Anna Dahlberg.

Per Vallgårda/TT

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".