RÅ vill ha nya häktet i Sundsvall

Riksåklagarmyndigheten, RÅ har nu blandat sig i när det gäller frågan var ett nytt häkte i Västenorrland ska placeras.

RÅ vill att häktet placeras i Sundsvall i stället för Härnösand.

Härom dagen konstaterade Länsstyrelsen i Västernorrland att Saltviksanstalten norr om Härnösand blir större än vad som ursprungligen planerats.

Det efter att Kriminalvården i samråd med bland andra landshövding Gerhard Larsson, beslutat att också bygga det nya häktet i anslutning till anstalten.

Nu blandar sig de myndigheter, som berörs av planerna, in i det hela och tycker helt annorlunda. Riksåklagarmyndigheten delar helt de synpunkter som lämnats av vice chefåklagare Peter Salzberg på internationella åklagarkammaren i Sundsvall. Nämligen: ”Inga verksamhetsskäl talar för en utbyggnad med ett nytt häkte i Härnösand. Den absoluta majoriteten av de häktade inom Västernorrland häktas vid Sundsvalls tingsrätt och utreds av polisen i Sundsvall.

Ett effektivare brottsutredande verksamhet kräver närhet till häktet. Ett nytt häkte i ( norr om ) Härnösand medför inte bara längre transportsträckor till och från omhäktningsförhandlingar och huvudförhandlingar utan även ökade kostnader för tidsspillan för såväl försvarare som polisutredare”, skriver Peter Salzberg.

Hans synpunkter delas alltså helt av Riksåklagarmyndigheten, som bilagt uppgifter i sitt brev till Kriminalvårdens huvudkontor.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".