De apatiska barnen tillfrisknar

Antalet apatiska asylsökande barn minskar i hela landet men inte i Västernorrland. Här är antalet barn som är inskrivna på barnpsykiatriska kliniken i Sundsvall detsamma som i fjol.

Idag kom den nya rapporten från Marie Hessle, som är regeringens nationella samordnare i frågan, och forskaren Nader Ahmadi. Rapporten visar att i April i fjol fanns det 178 apatiska barn i landet - ett år senare har siffran sjunkit till 65, det vill säga med runt två tredjedelar.

Men trenden håller inte i sig när det gäller Västernorrlands län. Här fanns det i april i fjol 8 apatiska barn och idag är siffran densamma. Antalet ökade i somras men har sedan dess gått ner till samma nivå som för ett år sedan.

Marie Hessle och Nader Ahmasi konstaterar att apatiska barn inte förekommer i några andra länder utom i något enstaka undantag och skriver vidare att barn som beviljats uppehållstillstånd nästan alltid tillfrisknar, oberoende av den vård dom fått eller föräldrarnas förmåga att ta hand om sina barn.

Enligt rapporten går det att vara försiktigt förhoppningsfull om att det snart inte längre finns några asylsökande barn som är apatiska.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".