Länsbo åtalad för terroristbrott

En 25-årig kramforsbo står åtalad för försök till terrroristbrott mot en irakisk vallokal i Kista och för att ha förberett ett attentat mot Livets ord i Uppsala.

Enligt åtalet ingår kramforsbon i en muslimsk terroristcell och är bland annat misstänkt för att ha skickat ut brev till media efter att en 22-årig man från Vårby i Stockholm slängt brandbomber mot den irakiska valloklalen.

Säpo fick information om männen i slutet av januari och tre personer greps för inblandning i brandattentatet, varav en var Kramforsbon. Under utredningen kom det fram att gruppen också planerade ett attentat mot Livets Ord i Uppsala. De ville åstakomma en brand i Livets ords huvudbyggnad med avsikt att injaga fruktan och rädsla hos de som sympatiserar med församlingen. Det skulle, enligt åtalet, framkallt fara för andras liv och förstörelsen av egendomen kunde ha blivit omfattande.

Hos den huvudmisstänkte mannen från Vårby hittade polisen sprängämnen och polisen har även dokumenterat chattrafik mellan de tre männen. Filmer har också beslagtagits som visar hur man tillverkar sprängmedel samt en film där den huvudmisstänkte och kramforsbon diskuterar Livets ord och att denna organisation var ett mål för ett attentat.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".