Möte om el på Utansjö Bruk

Dom 145 anställda på Utansjö Bruk hoppas mycket på ett möte mellan Lars Blecko, koncernchef i Rottneros som äger bruket och landshövding Gerhard Larsson idag. I potten: ett lågt och fast elpris och i förlängningen tryggare jobb.

- Vi är ju en så otroligt elintensiv industri och vi har ju till skillnad från kemisk massatillverkning inte möjlighet att bygga turbiner, säger Gunnar Skog, ordförande i Pappers avdelning 5 på Utansjö Bruk.

Turbiner används för att tillverka el för eget bruk. I den kemiska massainduistrin används energi ur den egna verksamheten för att driva turbiner och på så sätt får man ner elkostnaderna. För den mekaniska massindustrin, som den i Utansjö utgör elkostanden 20 procent av alla kostnader. Den kemiska industrin, exempelvis Östrands i Timrå klarar sig undan med två procent.

Den mekaniska industrin måste köpa in drivmedel - olja - för att driva turbinerna och det skulle kosta mer än det smakar. Därför är enda utvägen bra långsiktiga avtal med elleverantören, Vattenfall i det här fallet.

Gunnar Skog hoppas att landshövdingen kan göra något för dem.

- Vi hoppas ju i alla fall att han med sitt förflutna inom Vattenfall kan öppna dörrar för oss.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista