Invandrare sökes till polisen

Västernorrland är ett av fem utvalda län som genom ett nytt projekt ska få fler invandrare att välja polisyrket. Detta på grunda av att det finns flera barriärer och svårigheter för nya svenskar att bli polis.

Det finns en invandrare anställd inom sundsvalls poliskår.

- I antagningskraven ingår bland annat ett svenskprov och det har ju kritiserats för att vara lite för svårt och en del tycker att vissa begrepp är ålderdomliga, säger Mats Åkerlund, personalchef vid Polismyndigheten i Västernorrlands län.

Projektet går bland annat ut på att polisen ska informera olika invandrargrupper om polisyrket. Polisen har bland annat träffat medlemmar av den muslimska föreningen i Sundsvall. För att projektet ska få en rejäl chans att ge resultat ska det pågå under två år. Invandrare som poliser skulle spegla det verkliga samhället också på ett bättre sätt menar Mats Åkerlund.

- Det kan ju handla om en säkerhetsfråga också vid ett ingripande. Man har olika kroppspråk och man har olika närhetsradie för vad man tycker är obekvämt och olika sätt att reagera i olika situationer. Så det finns nog mycket att lära, säger Mats Åkerlund.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista