Småbarnsföräldrar ska utbildas

Härnösands kommun vill erbjuda alla föräldrar med barn mellan 3 och 12 år en utbildning enligt den s k COPE-metoden.

Till en början är det föräldrar på Älandsbro skola som har fått inbjudan till föräldraträffar med start nu i vår och fortsättning till hösten.

I inbjudan står att en del barn oftare hamnar i konflikt med föräldrar, syskon, kamrater och lärare. Det är som att dom inte lyssnar eller bryr sig om tillsägelser. Om man känner igen detta, så är man väkommen att delta i kursen som består av 10 träffar där man diskuterar hur man ska hantera sina barn på ett bra sätt och där man också tränar praktiskt i hur man bemöter sitt barn när man hamnar i en konfliktsituation. Meningen är att föräldrarna tillsammans ska hitta rätt metod, inte att kursledarna säger vad som är rätt och fel.

Copemetoden har ibland kallats dom ”bråkiga barnens” föräldrarkurs men i Härnösand är alla välkkomna att vara med.

- Vi ser det som en förebyggande utbildning, säger Hans Klasson som är en av kursledarna.

Copemetoden betonar beröm och uppmuntran när barnet gör rätt, och för att bryta negativa cirklar, istället för att kritisera.

COPE är en förkortning för The Community Parent Education Program och kommer ursprungligen från Canada. Det finns även en metodik för tonåringar som bygger på COPE metoden.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista