Inga droger i flyktingbarnens blod

Det fanns inte några gifter eller droger i blodproverna från fyra apatiska flyktingbarn i Sundsvall.
Men kammaråklagare Lisa Eriksson kommer ändå inte att lägga ner förundersökningen mot barnens föräldrar om barnmisshandel:

Sa åklagare Lisa Eriksson.
Reporter Ulla Öhman.

Det finns inga droger eller gifter i dom blodprov som kammaråklagare Lisa Eriksson lät beslagta från fyra apatiska flyktingbarn i Sundsvall.

Misstanken var att föräldrarna skulle gett barnet något som orsakade deras apatiska tillstånd. Men trots att proverna undersökts av experter i både Sverige och utomlands så har man inte hittat några främmande ämnen, och det kommer inte att göras några fler analyser.

Men misstanken mot föräldrarna kvarstår och förundersökningen fortsätter. Åklagare Lisa Eriksson vill inte säga när hon kan fatta beslut om åtal eller inte.

Istället vill åklagaren med några filmsekvenser bevisa att barnen inte är så apatiska som föräldranra gör gällande. T ex ser man ett av barnen tugga tuggummi trots att hon behöver sondmatas.

Läkare har till Radio Västernorrland sagt att det inte är fel, och att föräldrna uppmuntras till att få barnen att tugga och smaka för att det stimulerar sväljreflexen.

Men i polisförhör försöker man med filmen visa att föräldrana ljuger om barnens apatiska tillstånd.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista