Rättegång om grovt miljöbrott i Örnsköldsvik

Mannen som är i 50-årsåldern misstänks för att ha förorenat både mark och vatten i Bjästa. På hans fastighet hittade myndigheterna förekomst av det cancerframkallande ämnet perkloretylen som bland annat används av kemtvätterier. Ämnet hamnade i dom dricksbrunnar som förser drygt 2.000 människor i Bjästa med vatten.

Flera av brunnarna fick stängas och i en av dom hittades en koncentration av perkloretylen som var 10 gånger så hög som det maximalt tillåtna. Enligt åklagaren härrör det farliga ämnet från dom maskiner som den åtalade haft uppställda på tomten. Själv nekar företagaren till att överhuvudtaget ha något med saken att göra. Under dagen har han istället framfört teorier om att två gamla soptippar i området kan vara orsaken. Sprängningarna i samband med Botniabanans byggande kan också ha medverkat till att dricksvattnet blev förorenat. Det är första gången miljöåklagare Christer Jarlås åtalar någon för ett grovt miljöbrott. Under slutpläderingarna i morron kommer han troligen att hävda att företagaren ska dömas till fängelse i minst sex månader. Fälls företagaren kommer att stadeståndskrav från Örnsköldsviks kommun på knappt 700.000 kronor.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".