Inte rasism bakom bråk i Härnösand

Det är inte i första hand rasism som ligger bakom de senaste helgernas bråk och motsättningar mellan ungomar med invandrarbakgrund och svenska ungdomar i Härnösand.

Den bedömningen gör Individ- och familjeomsorgsnämnden i Härnösand som diskuterade frågan vid sitt sammanträde på onsdagen.

- Det är enskilda personer som slåss och bråkar. Några av dem råkar vara svenskar medan andra är födda i utlandet, säger nämndens socialdemokratiska ordförande Maud Byqvist.

- Därför måste dom enskilda bråkstakarna identifieras så att man kan sätta in insatser direkt mot dem, säger hon.

Vid nämndsammanträdet beslutades också att permanenta det mobila teamet som ska stötta ensamkommande flyktingbarn som fyllt 18 år och därmed inte längre får bo kvar på grupphemmet Semret.

Ungdomar mellan 18-20 kan få hjälp och stöttning med allt som behövs från det mobila teamet som betalas med pengar från Integrationsverket.

Nämnden beslutade också om bidrag för integrationsverksamhet i Härnösand, bland annat får Unga Örnar 9000 kronor samt tolkhjälp och hjälp med trycksaker för att jobba med integrationsfrågor i bostadsområden. Bidraget ges tillsammans med Fritid-, Kultur- och Ungdomsnämnden.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista