Hotfull stämning på dagen i Härnösand

Det är fler som har upplevt att motsättningarna ökat på senare tid i Härnösand mellan svenska ungdomar å ena sidan och invandrare å andra sidan.

Det handlar inte bara om bråken nattetid, utan också på eftermiddagarna mitt i stan i Prismavaruhuset.

En person som vi talat med säger att han inte alls vill gå in på varuhuset efter klockan 15 därför att det är så obehagligt med ungdomar som står och kastar glåpord till varandra. Det verkar vara invandrare mot svenska ungdomar, menar han.

Flera butiksinnehavare inne på Prismavaruhuset håller med och säger att det handlar om 15 till 25-åringar som gapar och skriker åt varandra. Det är ett mycket rått språk som skrämmer andra kunder.

Många upplever gängen som hotfulla och flera av butiksinnehavarna säger att dom inte längre vågar säga åt dem att gå därifrån. Huruvida det handlar om rasistiska glåpord mellan ungdomarna är svårt att säga bestämt. Jargongen är sådan, men vad det egentligen betyder, är svårt att veta, säger en av butiksinnehavarna.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".