Brattåsmördaren Härnösandsbo

Den 31:a maj 2006 har det gått ett år sedan det brutala dubbelmordet i Brattås utanför Härnösand.

70-årige Tor Öberg och hans särbo 68-åriga Gerd Wiklund hittades mördade i ladugården på Tors gård.

Och mördaren bor troligen i Härnösandstrakten. Det tror Börje Öhman som är chef för länskriminalen.

För det talar bland annat att gården ligger ganska ensligt och en bit ifrån vägen, och, ännu mer, att någon ungefär 12 timmar efter mordet försökte ta ut pengar i centrala Härnösand med ett bankomatkort som stals vid mordet.

En mördare som kommer någon annanstans ifrån borde vid det laget ha tagit sig långt bort från brottsplatsen.

Mördaren har troligen också begått brott tidigare, enligt den gärningsmannaprofil som polisen tagit fram.

Börje Öhman tror att mordet kommer att lösas och han hoppas på ett avgörande tips. Det är ovanligt att mördare kan hålla helt tyst, och det är mycket möjligt att det finns någon som vet eller misstänker, vem som har utfört morden och om den personen hör av sig så kan det vara början till lösningen.

Tiden är på polisens sida. Det kan vara lättare att höra av sig när ett år har gått och händelsen inte längre är lika akut, tror Börje Öhman.

Polisen har också tillgång till DNA som mest troligt kommer från mördaren. Det finns nu i en spårbas hos SKL, statens kriminaltekniska laboratorium, och jämförs med automatik mot alla nya DNA-prover som tas från brottslingar som åker fast.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".