Politiken förgubbas i länet

Det är männen som fortsätter att dominera i kommunpolitiken i länet de kommande fyra åren.
Mest förgubbat är det inom Moderaterna, där Lena Asplund från Sollefteå är den enda kvinna som toppar en lista inför höstens val till kommunfullmäktige.

Männen sitter kvar i orubbat bo i kommunpolitiken även efter höstens val.
I Sverige är 59 procent av kandidaterna till kommunvalet män, i Västernorrland är det 57 procent. Och minst jämställt är det i dom borgerliga partierna , och allra minst inom moderaterna.
69 procent av de moderata kandidaterna till våra sju kommunfullmäktige i länet är män.

Och det kan i verkligheten bli ännu fler män när valet är avgjort, eftersom männen också finns högre upp på listorna än kvinnorna.
Totalt toppar männen 73 procent av listorna och i till exempel Ånge kommun finns inte en enda lista med ett kvinnonamn högst upp, inte hos något parti.

Bland partierna i länet har folkpartiet ingen lista till kommunvalet som toppas av en kvinna. Moderaterna har en, den i Sollefteå som toppas av Lena Asplund. Hon tycker trots det att hon inte är medlem i ett gubbparti, men att hon inte är nöjd med fördelningen. Moderaterna är emot kvotering, men Lena Asplund tror att moderaterna nu börjar attrahera fler kvinnliga väljare, och då kommer även kvinnor i högre grad att nomineras till förtroendeposter.
-Det är gamla traditioner som tar tid att bryta, säger Lena Asplund.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".