Personal avstängd på gruppboende i Matfors

All personal vid ett gruppboende för autistiska män i Matfors har sedan en dryg vecka tillbaka inte fått vara på sin arbetsplats.

Pernilla Unander, som är omsorgschef i Sundsvall, har misstankar om brister i omvårdnaden och just nu pågår personliga samtal med samtliga 11 anställda. Hon berättar att personalen just nu är i en jobbig situation och behöver få vara hemma för att kunna tänka i lugn och ro. Hon vill inte närmare gå in på vilken typ av brister i vården som hon misstänker men bekräftar att en kallelse till en MBL förhandling med facket gått ut. Nästa fredag ska kommunen förhandla med Kommunal sektion 8.

I mars började en ny chef jobba på gruppboendet i Matfors och det är bland annat hennes syn på hur arbetet ska bedrivas som väckt mycket starka känslor hos personalen - så starka att hela personalen sen en dryg vecka tagits ur tjänst på gruppboendet, och istället fått vara hemma med lön.

Pernilla Unander säger att det pågår ett utvecklingsarbete och att hon just nu utreder om det finns brister i omvårdnaden och under den tiden är det inte lämpligt att personalen arbetar. Hon har avböjt att kommentera på band det som hänt utan hänvisar till en presskonferens senare idag då hon också ska ha slutfört samtliga individuella samtal med personalen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".