Kommunen lindrar kritiken mot personalen

Sundsvalls kommun backar delvis vad gäller förhållandena på gruppboendet för autistiska män i Matfors.
Personalen har använt kunskaper de fått lära sig på kurser.
I rapporten som ligger till underlag för att 11 personer tagits ur tjänst står också att de som bor på grupphemmet inte har fungerande larm i sina lägenheter.

Reporter Ingrid Engstedt Edfast.

Idag inleds de fackliga förhandlingarna mellan Sundsvalls kommun och Kommunal sektion 8 om personalen vid ett gruppboende i Matfors ska få återgå till sina jobb.

Det är nu drygt två veckor sedan samtliga anställda fick lämna sin arbetsplats och gå hem med lön. Under tiden har Sundsvalls kommun försökt ta reda på vad som pågått på arbetsplatsen. En nytillträdd chef har i en rapport berättat om missförhållanden - som flera anställda har dementerat.

Nu bckar Sundsvalls kommun delvis vad gäller förhållandena på gruppboendet och säger att uppgiften om att det inte funnits fungerande larm i lägenheterna är felaktig.

När det gäller anställda som kastat vatten i ansiktet på de som bor på hemmet bekräftar Pernilla Unander, omsorgschef på Sundsvalls kommun, att det är en metod som lärs ut för att ändra ett oönskat beteende, men det handlar givetvis inte om några stora mängder vatten

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".