Pengar över länets bönder

En bra nyhet för bönderna i Västernorrland!
Ja, så kommenterar LRF den uppgörelse om landsbygdsprogrammet som regeringen och miljöpartiet nu kommit överens om, och som ger 4,8 miljarder per år till landsbygden.

Säger Stig Högberg, ordförande för LRF Västernorrland:
Reporter Ulla Öhman.

Det blev en bra uppgörelse för bönderna i Västernorrland när regeringen nu kommit överens med miljöpartiet om hur dom 4,8 miljarderna årligen i landsbygdsprogrammet ska fördelas.

Det blir utökade satsningar på landsbygdsprogrammets alla tre grupper av stöd och ersättningar, de s k axlarna.

Den viktigaste axeln för Västernorrland är axel nummer 2, där pengar till mindre gynnade områden finns, samt stöd till det öppna landskapet. Hit går redan huvuddelen av pengarna, men nu ska satsningen öka med 17 % jämfört med dagens nivå. Totalt får axel nummer 2 ca 75 % av samtliga medel.

LRF i Västernorrland är nöjda med den här fördelningen säger ordförande Stig Högberg.

Hur pengarna fördelas är mycket viktigt för bönderna. En genomsnittsbonde i Västernorrland kan få 3- 400 000 kronor årligen i direktersättningar från Landsbygdsprogrammet som finansieras till hälften med EU-medel och hälften med nationella medel.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".