Alltfler flyktingar behöver psykiatrisk hjälp

Allt fler asylsökanden söker vård på den psykiatriska kliniken i Sundsvall. Situationen har beskrivits som ohållbar. Det rör sig främst om personer som har blivit utsatta för tortyr i sitt hemland.
På Sundsvalls sjukhus finns flyktingteamet, ett specialiserat behandlingshem för gravt traumatiserade flyktingar, som både tar hand om personer med permanent uppehållstillstånd och asylsökanden. Nu på senare tid har det varit en ökning bland dom som ännu inte har permanent uppehållstillstånd. Och är man asylsökande och vuxen har man bara rätt till akut vård. Det innebär att det bara är dom som mår sämst som får hjälp och på grund av det hårda trycket är det många som får vänta. På den psykiatriska kliniken i Sundsvall finns det fyra mottagningar och där verkar köerna variera mellan 2-4 veckor upp till fyra månader beroende på om det är akut eller inte.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista