Sommarjobbare utnyttjas

Ungdomar som sommarjobbar utnyttjas ibland av sina arbetsgivare. De kanske får sin lön utbetalad svart och har inget anställningsbevis.

Därför genomför facket även i år sitt projket: Facket i sommarland och åker ut och informerar om skyldigheter och rättigheter när man sommarjobbar.

Vad gäller lönen så tycker Peter Nylander, från LO-distriktet i Mellersta Norrland att många kommuner betalar alldeles för lite till sina sommarjobbande ungdomar. 30-40 kronor i timmen är för lite, oavsett ålder, menar han.

Många ungdomar vet inte heller vilka rättigheter och skyldigheter man har när man jobbar.

Därför genomför facket även i år sitt projekt ”Facket i sommarland”. Det är LO-distriktet i Mellersta Norrland som tillsammans med Kommunal, Handels, Skogs & Träfacket och IF Metall åker ut och träffar sommarjobbande ungdomar och informerar dem om försäkringar, skatt och jämkning, semesterersättning mm.

Vad gäller lönen så informerar facken om vad som är gängse lönenivå i branchen och vad man kan tjäna i olika åldrar.

Många kommuner och landsting betalar mycket låga löner till sina sommarjobbande ungdomar. Att som vissa bara betala 30-40 kronor i timmen är alldeles för lite, oavsett ålder, säger Peter Nylander som är ombudsman på LO-distriktet. Kommunerna försvarar sig med att dom vill ha råd att ge så många ungdomar som möjligt sommarjobb, men det är nonchalant att inte betala för det arbete som utförs, säger Peter Nylander.

SSU undersöker varje år vad kommunerna betalar sina sommarjobbande ungdomar. För 2006 ser det ut så här i Västernorrland och Jämtland:

Ånge 30-40 kr/timmen

Timrå 50-63 kr

Härnösand 35 kr

Sundsvall 50-63 kr

Kramfors 35 kr

Sollefteå 50

Örnsköldsvik 55 kr

Ragunda 43-53 kr

Bräcke 45-55 kr

Krokom 45-50 kr

Åre 45-50 kr

Berg 47-52 kr

Härjedalen 45-60

Östersund 38-48

Några av kommunerna i Jämtland ger 5 kr extra per timme för sommarjobb inom vården.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".