Gratisfestivaler ger mindre fylla och bråk

Gratisfestivaler lockar fler besökare och har mindre fylla och bråk än festivaler som kostar pengar, det säger Lars Samuelsson, alkoholhandläggare på Socialtjänsten i Gävle.

Gävle Cityfest är en festival med fritt inträde som varje år lockar omkring 250 000 besökare, det är 50 000 fler besökare än vad Sundsvalls Gatufest hade förra året. På Gatufesten får besökarna betala en entreéavgift för att få tillträde till festivalområdet på kvällstid.

- Den fria entrén betyder att folk kan gå hit precis när de vill. Många gånger har jag en känsla av att man sitter hemma och festar till, precis som innan man går på krogen, eftersom det kostar en del pengar att komma in. På en gratisfestival kan man komma och gå som man vill, det tror jag underlättar en hel del, säger Lars Samuelsson.

Han tror också att Gävle Cityfest stora utbud av aktiviteter för unga och äldre gör att det inte bara är öltält som lockar besökare.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".