Gräsklipparen största faran i trädgården

Nära 20 000 personer skadas varje år när de utför trädgårdsarbete. Vanligast är skador som orsakas av gräsklippare, det visar siffror från försäkringsbolaget If.

- Gräsklippning är väldigt vardagligt och jag tror inte man upplever det som farligt. Många tänker nog inte på att det är en stor kniv som snurrar runt där under, säger Markus Norling, ansvarig för personförsäkringar på försäkringsbolaget If.

Orsaken till gräsklippningsolyckorna är ofta att personer klipper gräset i uppförsbacke och att klipparen sedan glider ner över foten. Andra orsaker är att personer klipper gräset barfota eller halkar när gräset är blött.

På fastighetskontoret i Sundsvall arbetar Daniel Bergström och Richard Semakula med att klippa gräset. De tycker att det är viktigt att använda visir för ögonen och ha rejäla skor som skyddar fötterna om gräsklipparen skulle komma för nära.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".