Maten i Medelpad är bland den billigaste

Maten i Medelpad kom på tredje plats när det gäller lägsta matpriserna, bara slaget av Södra Älvsborg och Gotland.

Matpriserna har stabiliserats och trenden med sjunkande priser har brutits. Samtidigt är skillnaderna mellan olika butikskedjor små.

Det konstateras i den årliga prisundersökning som Pensionärernas riksorganisation (PRO) gjort. En viss prisstegring har dock ägt rum: PRO:s varukorg kostade i år 1509,5 kronor, vilket är 8,6 kronor mer än i fjol.

Undersökningen omfattar 1104 butiker och 60 varor. Det mesta av det som handlats är livsmedel som köptes 8-12 maj. Kostnaden jämfördes med prisundersökningen i april i fjol.

Bland annat har falukorv, lövbiff, ost och kaffe blivit dyrare, visar undersökningen, medan priserna på havregryn, standardmjölk, filmjölk, bananer och kaviar har sjunkit.

PRO har även undersökt lågprisvaror och kommit fram till att skillnaderna mellan butikskedjorna är små trots närvaron av lågprisinriktade varuhus som Lidl och Netto.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".