Elva års fängelse för Alexandramannen

11 års fängelse och livstids utvisning, det blev straffet för den så kallade Alexandramannen när domen föll vid Malmö tingsrätt idag.

Han döms för flera olika sexualbrott, bland annat våldtäkt och grovt sexuellt utnyttjande av underårig, som han begått mot sammanlagt 58 flickor som han kommit i kontakt med via Internet. Minst nio av flickorna kommer från Sundsvallstrakten.

Efter ett halvårs rättegång så kom i dag domen mot den 31-årige mannen som på Internet gick under namnet ”Alexandra”. På olika ungdomssidor på nätet sökte han kontakt med unga flickor och genom att låtsas vara en kvinna i 25-års åldern övertalade han dem att stämma träff. Han lockade med modellkontrakt, lyxiga middagar och pengar, och när flickorna sedan träffade honom så hade han sex med dem, vare sig de ville eller inte och i åtta fall döms han därför också för våldtäkt. 31-åringen ska också betala stora skadestånd till de sammanlagt 58 flickor som drabbats. Fyra åtalspunkter, bland annat tre som gäller våldtäkt, ogillas dock av tingsrätten.

31-åringen har hela tiden erkänt att han har köpt sex av flickorna. Men han säger att han aldrig våldtagit någon och framför allt så har han hela tiden sagt att det inte är han som är den beryktade Alexandra, utan att hon finns på riktigt. Och att det är hon som förmedlat kontakten mellan honom och flickorna. Men tingsrätten menar i sin dom att de så kallade chattloggar som hittats i mannens dator bevisar att det verkligen är han som är Alexandra.

Det faktum att flickorna kom från hela landet gjorde att det tog lång tid innan polisens spaningar gav resultat, eftersom det finns brister i samordningen av polisens information.

För några år sedan bodde Alexandramannen i Sundsvall, han misstänktes då för sexualbrott och polisen planerade en husrannsakan. Men mannen flyttade till Malmö och då skickade polisen i Sundsvall över utredningen till polisen i Skåne. Där blev utredningen liggande i ett och ett halvt år, medan Alexandramannen fortsatte att ragga efter flickor på internet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".