Svart trafikhelg

Många trafikolyckor inträffade i helgen runtom i landet. Minst sex personer omkom och flera skadades.
Men allt färre dör i bilolyckor i takt med att vägarna blir säkrare.
Bland annat inträffade två mc-olyckor med dödlig utgång varav den ena på söndagskvällen utanför Matfors väster om Sundsvall, skriver Sundsvalls Tidning.

De många olyckorna i helgen kan enligt Thomas Carlson, mediechef på Nationalföreningen för trafiksäkerhetsfrämjandet (NTF), bero på att det är många som åker hem från semestern.

-Folk kör på vägar som de inte känner till och de kör kanske för långa sträckor och blir trötta, säger han till TT.

Claes Tingwall, Vägverkets säkerhetsdirektör, konstaterar att mötesolyckor ofta beror på onödiga mänskliga misstag som får förödande konsekvenser och han vill därför se fler mitträcken.

-Att flera i en bil omkommer är ovanligt nu för tiden. Både vägarna och bilarna har blivit säkrare, säger Claes Tingwall.

Hade vägsträckan där personbilen frontalkrockade med en lastbil haft ett mitträcke så hade chanserna att fler överlevt varit stor.
-Mitträckena som var så utskällda till en början har visat sig rädda många liv. De går mycket snabbare att sätta upp men har i princip samma säkerhetsnivå som motorvägar - och är betydligt billigare. Nu ökar vi takten och sätter upp fler mitträcken, vi har det redan på 150 vägmil, säger Tingwall.

Han vill också satsa på att rensa upp längs vägarna och ta bort sten och träd, för att rädda fler liv.

Claes Tingwall råder alla som ska bege sig ut på vägarna i sommar att först och främst använda bälte, vara nyktra och utvilade samt att följa hastighetsbegränsningarna.

-Men försök också att välja mötesfria vägar och sträckor med kameraövervakning. För varje mil som man färdas på en säker väg ökar chansen att komma fram oskadd, säger Tingwall.