Dom mot misstänkt kyrkoplundrare överklagas

Den 54-årige spanjor som dömts för bland annat häleri i samband med kyrkostölder i Västernorrland har överklagat domen. Mannen anser sig vara helt oskyldig. Åklagaren, som också överklagar, vill däremot att straffet skärps.

-Jag yrkar att han döms för grov stöld i stället för grovt häleri på de flesta av åtalspunkterna, säger åklagare Katarina Eriksson.

Hon vill också att hovrätten dömer 54-åringen för en stöld mot en privatperson, en punkt som helt ogillades i tingsrätten. -Oavsett om rubriceringen ändras från häleri till stöld vill jag att fängelsestraffet skärps.

Tingsrättens dom i början av juli omfattade 37 åtalspunkter, bland annat 19 fall av grovt häleri, grov smuggling, vapenbrott och stölder. Däremot friades mannen från misstankarna om inbrott i ett 30-tal kyrkor och kapell eftersom det saknades teknisk bevisning och inte var ställt utom rimlig tvivel att han funnits med vid inbrotten. Tingsrätten slog däremot fast att mannen sålt stöldgods samtidigt som han vistats olagligt i Sverige och dömde honom till fyra och ett halvt års fängelse och utvisning på livstid efter avtjänat straff.

Även 54-åringen har överklagat domen. Han anser sig vara helt oskyldig till brotten och hävdar att han inte haft någon befattning med det stöldgods som påträffats i hans mors lägenhet på Teneriffa där han greps i oktober.